Tuesday, October 9, 2012

Selangor Umum Ambil Alih Syarikat Tol Minggu Depan, Tol Percuma Januari

Ini berita yang dterima dari sumber yang dekat dengan kerajaan Pakatan Rakyat negeri Selangor.

Kerajaan Selangor khabarnya akan membuat pengumuman untuk mengambil alih beberapa syarikat konsesi lebuhraya (tidak dinamakan) yang beroperasi dalam negeri Selangor, minggu hadapan. 
i

Sumber yang sama juga memaklumkan bahawa pengambilalihan ini akan membuka satu jalan kepada perlaksanaan salah satu janji begitu ditekankan dalam Buku Jingga iaitu tol percuma di laluan yang dikendalikan semua syarikat konsesi terbabit, bermula pada Januari 2013.



Sama seperti orang lain, maklumat ini agak mengejutkan dan nampak tidak masuk akal pada mulanya.



Tapi dengan mengambil kira pegangan kerajaan negeri dalam beberapa syarikat konsesi pengendali lebuhraya sekarang, tidak nampak kenapa kita perlu menolak kesahihan maklumat ini.



Untuk makluman, setakat yang dimaklumkan, kerajaan negeri mempunyai kepentingan melebihi 30% dalam syarikat pengendali lebuhraya KESAS (melalui PKNS), Grand Saga (Taliworks, Kumpulan Peransang Selangor - KPS) dan SPRINT (KPS). 



Ditambah dengan syarat baru yang ditetapkan oleh kerajaan Pakatan Rakyat negeri Mei lalu, agar semua projek lebuhraya yang mahu dijalankan di Selangor pada masa hadapan memerlukan exit clause, keyakinan ini bertambah.



Exit clause yang dimaksudkan adalah, pengurusan lebuhraya akan diserah semula kepada kerajaan negeri setelah syarikat pengendali konsesi mencapai keuntungan, tanpa mengambil kira tempoh keseluruhan konsesi. Sumber boleh dirujuk disini.



Tanpa dapat disangkal sesiapa, berita ini mampu melonjakkan semula sokongan penduduk Selangor terhadap Pakatan Rakyat.



Tol dalam bandar adalah kos tambahan yang diketahui sangat membebankan rakyat bandar, Tidak kira peringkat, berbanding tol antara negeri yang dikendalikan PLUS sekarang. Sudahlah dibebankan dengan bayaran meletak kereta yang tinggi, terpaksa pula membayar tol untuk sampai ke tempat kerja.



Semua inilah yang meningkatkan kos kehidupan rakyat dan Pakatan Rakyat kelihatannya sangat faham dengan keadaan tersebut.



Cuma yang sedikit menimbulkan persoalan ialah kenapa sekarang, kenapa tidak 3 atau 4 tahun dahulu? Bukankah kalau dilaksanakan lebih awal, ia akan memudahkan lagi kehidupan rakyat dan seterusnya mengesahkan peluang untuk berkuasa semula, bukan sahaja di Selangor tapi silap-silap menawan Putrajaya.





Tak perlulah kita berceramah hampir di setiap ceruk tempat meyakinkan rakyat untuk menerima dasar dan polisi baru Pakatan Rakyat yang jauh lebih baik dari BN sekarang.
Bagaimanapun, yang penting ia dapat dilakukan, bak kata peribasa Mat Salleh, better late than never.





Sumber : Pemuda Cheh

8 comments:

  1. Syabas kalau benar apa di kata. Kurang beban rakyat. Ni baru dinamakan rakyat dahulukan.
    Mari cuba niaga online via facebook aje
    Klik kat sini

    ReplyDelete
  2. Satu kelemahan tanpa tol ni...byk jln2 jadi tak terurus berbanding klu bertol. Tak usah ckp la akan buat ini dan buat itu...tubuh ni tubuh itu....sebab manusia ni selagi tiada faktor keuntungan dia akan malas...so mungkin klu dpt kurangkan tol lebih baik dari segi jangka panjang berbanding hapuskan tol. Satu lagi...faktor menghakmilikkan menjadi harta negara/negeri ni kurang elok utk nak menarik investment dari luar...silap2 pelabur2 akan tarik diri dari byk lagi sykt2 yg berkait rapat memberi direct service kpd rakyat sbb takut dipolitikkan.

    ReplyDelete
  3. Just wait and see bro samada janji ni ditepati ataupun di capati kan macam janji2 PM Najib@Rosmah..

    ReplyDelete
  4. setiap satu benda tu ada pro n kon nya. So, di peringkat pengambilalihan ini tentu ada sedikit masaalah. Dlm membuat perancangan, biasanya kita hanya melihat kemampuan diri kita je. Jarang kita melihat kemampuan org2 yg di bawah kita. Apa pun harap ini jadi kenyataan.

    ReplyDelete
  5. Bhai Madie...

    Lu biar betul bhai... banyak modal nak kena pakai tue... nanti ramai orang UMNO yang berpindah undi dier ke PR nanti.... hahaha

    ReplyDelete
  6. cantekkkk sangat.. khalid! khalid! khalid. wakaka

    ReplyDelete
  7. Akhirnya nanti bebas tol tak releven. tapi masa tu nasi dah jadi bubur.

    ReplyDelete
  8. Err... Sekarang dah bulan Disember 2013 bro... Mana dia janji nak mansuhkan tol??

    ReplyDelete

Lu orang nak komen, wa tak halang. Tapi lu kena la bertanggungjawab atas lu punya komen..
Lu nak maki wa ke, nak maki gomen ke tu lu punya pasal. Ada Aku Kesah??

My Blog List 1

My Blog List 2

My Blog List 3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...