Thursday, January 3, 2013

Nasib Tun M dan Najib selepas PRU13...

Post yang ni wa cilok dari page [R.A.M.M], Revolusi Anak-anak Muda. Wa cukup2 tertarik, so wa copy paste kan jer dalam blog wa sebagai koleksi dan buat tatapan sesapa yang sudi baca.

Pilihan Raya Umum ke-13 terpaksa diadakan kerana tuntutan perlembagaan negara. Kerajaan tahu keputusan PRU-13 tidak berpihak kepada BN tapi terpaksa diadakan juga.

Bagi mengatasi supaya tidak terlepas kuasa selepas pilihan raya umum nanti, pihak BN akan berbuat berbagai-bagai cara.

Terutamanya, menawarkan wang kepada rakyat. Terbaru, pengumuman yang dibuat oleh Menteri Kewangan ll iaitu pengagihan wang BR1M 2.0 akan mula dibagi bulan Februari 2013.

Jelas nampak pemberian RM500.00 itu akan diminta tukar dengan undi. Wang menjadi senjata terakhir bagi BN mendapat undi daripada rakyat.

Ukuran kematangan rakyat Malaysia boleh dinilai selepas pilihan raya umum, apakah rakyat membentuk kerajaan kerana wang atau atas kesedaran mahu melihat sebuah kerajaan yang benar-benar adil dan bebas daripada gejala rasuah. Apakah golongan muda sudah pintar secukupnya.

Tanda-tanda awal boleh dilihat, wang bukan segala-galanya. Lihat apa yang berlaku kepada pemandu-pemandu teksi. Mereka melahirkan kekecewaan terhadap kerajaan kerana mereka minta untuk memiliki permit sendiri tapi tayar 2 biji diberi.

Mereka tidak berpuas hati dengan apa yang dilakukan oleh kerajaan maka mereka turut berkempen kepada penumpang supaya jatuhkan kerajaan BN pada PRU-13 nanti.

Para guru pula melahirkan perasaan kurang senang kerana setiap kali kehadiran pemimpin UMNO, mereka dipaksa keluar untuk memberi sambutan dan menghadirkan diri sebagai peserta sedangkan majlis yang dipaksa guru-guru hadir itu bukanlah program Kementerian Pelajaran tapi program parti UMNO dan BN.

Tentunya guru-guru bersungut kepada ibu bapa dan sekali gus melahirkan kekesalan. Suara guru boleh mempengaruhi ibu bapa supaya tidak mengundi BN.

Sokongan rakyat kepada BN semakin tipis apabila banyak isu secara terang telah diterjah kepada Perdana Menteri dan keluarganya. Isu yang didedahkan oleh Rafizi Ramli, Pengarah Strategi PKR dan Deepak Jaikishan seorang penjual permaidani yang mendakwa rakan rapat Rosmah Mansor telah memuramkan UMNO, hanya menanti retak menunggu belah.

Melihat kepada kecelaruan ini, berbagai-bagai andain telah dibuat. Sejarah hitam akan dibukukan dalam negara apabila pilihan raya ke-13 nanti berakhirnya sebuah kerajaan yang didokong oleh parti yang memerdekakan negara ini iaitu UMNO, tewas. Dan Dato' Najib adalah Perdana Menteri yang pendek tempoh memerintah.

Kalau pun UMNO dan BN masih kekal tapi pertukaran Perdana Menteri besar kemungkinan berlaku, ini kerana isu-isu yang diserang terhadap Dato' Najib begitu terburai sehingga ramai rakyat mempercayainya, seperti mana rakyat percaya bahawa Khairy Jamaluddin lah Perdana Menteri semasa kerajaan diperintah di bawah Tun Abdullah Badawi.

Begitu juga kini, ramai orang percaya bahawa Dato' Najib dikontrol oleh Rosmah Mansor sehingga sekarang ini memaksa Tun Mahathir sendiri pun kena berjinak-jinak dengan Rosmah untuk membeli insuran kepada anaknya Mukhris supaya boleh menjadi Menteri Besar Kedah. Manakala 'geng-geng' Tan Sri Muhyidden Yassin tidak begitu ghairah mempertahankan Dato' Najib daripada diserang oleh Deepak Jaikishan.

Kini Dato' Najib dihimpit, di luar oleh Deepak Jaikishan dan Rafizi Ramli manakala dari dalam oleh gerombalan Tan Sri Muhyuddin yang tentunya mahu melihat Tan Sri Muhyuddin sebagai Perdana Menteri Malaysia selepas Dato' Najib, manakala Tun Mahathir akan ambil peluang di atas keresahan Dato' Najib dengan memajukan agenda keluarga beliau dalam politik tanah air.

Tidak mustahil apabila bubar saja Parlimen, akan ada penghijrahan tokoh-tokoh UMNO menyertai PAS kerana sekiranya mereka masih berada dalam UMNO, kedudukan hariannya tidak selamat. Hendak menyertai PKR, malu mata kepada Dato' Seri Anwar Ibrahim. Alasannya hanya PAS saja boleh menyatukan perpaduan umah.

Lebih meyakinkan bahawa PR akan dapat menumbangkan BN, kerana rakyat mahu tahu cerita sebenar dalam banyak isu yang didedahkan oleh PR. Apakah betul berlaku sebagaimana pendedahan yang dibuat atau hanya persepsi sebagai modal kempen pilihan raya, sebagai contoh komisen pembelian kapal selam Scorpene.

Ke mana Dato' Najib akan pergi?

Ke mana Tun Mahathir akan pindah apabila PUTRAJAYA jadi milik kerajaan PR? Dan bagaimana nasib 19 orang yang fail pendakwaan mereka sudah siap di pejabat SPRM?

Anda, para pengundi tentukan..

P/S : So, takkan tak reti2 lagi nak ubah dan benam Umno/BN dalam PRU akan datang..!!

4 comments:

 1. HIDUP UMNO/BNNNNNNNN..............haprak PR akan dikalahkan,

  ReplyDelete
  Replies
  1. kah kah kah kah...

   Lu ngigau ke???

   Delete
  2. biaq pi kat dia.. meghoyan tu... hahaha

   Delete
 2. PAS PIS PUS YG NGIGAU SIAP MIMPI TERKENCING MLM LG IDAMKAN PUTRAJAYA...HEHE PASCA PRU13,pakatan rakyat bungkus, insha Allah wa Amiin..

  ReplyDelete

Lu orang nak komen, wa tak halang. Tapi lu kena la bertanggungjawab atas lu punya komen..
Lu nak maki wa ke, nak maki gomen ke tu lu punya pasal. Ada Aku Kesah??

My Blog List 1

My Blog List 2

My Blog List 3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...